De Portugese stijl
Portugal is anders dan andere Zuid-Europese landen. Ruiger, een tikkeltje serieuzer en melancholieke. Dat voel je in de hele cultuur, merk je aan de mensen en proefje in de gerechten en de wijnen. Lange tijd vielen Portugese wijnen niet echt bij ons in de smaak, maar die situatie lijkt voorgoed veranderd.
In Portugal wordt overal wijn gemaakt. Tot voor kort werd die wijn vooral door Portugezen zelf gedronken. De traditionele wijnen konden vrij stroef en hard overkomen. Ideaal om bij de stevige, kruidige gerechten uit de Portugese keuken te serveren, maar internationaal vielen ze minder in de smaak. Vorige generaties wijnmakers zaten daar niet mee, die waren tevreden over hun producten en genoten ervan. Wijnmakers van nu zoeken wel naar waardering van de rest van de wereld. Zij willen met hun wijnen aansluiten bij de moderne, mondiale smaak, zonder de eigen stijl te verliezen. In de wijngaard en bij het wijn maken is veel veranderd, maar de basis voor de wijnen blijven de typisch Portugese druivensoorten. Het resultaat is een scala aan toegankelijke wijnen met een eigen karakter.

Fluweelzacht
Rosé wordt in alle streken in Portugal gemaakt en is bedoeld voor het buitenland. De Portugezen zelf kiezen altijd voor rode of witte wijn.
In het noorden van Portugal ligt de Douro. Een indrukwekkende streek met zijn extreem steile hellingen die dankzij de port wereldberoemd werd. De laatste jaren maken porthuizen ook 'gewone' rode tafelwijn met dezelfde druiven als waarvan port gemaakt wordt. Ze hebben een volle geconcentreerde smaak en komen stevig, maar fluweelzacht over.
Iets zuidelijker liggen Dão en Bairrada waar droge, soms kruidige, witte wijnen en rijpe rode wijnen worden gemaakt. In de Estremadura en Ribatejo, de streken rond Lissabon, worden witte wijnen van druiven als de muskaat en malvasia gemaakt.

Zacht en zoet
Sterk in opkomst is de Alentejo, het gebied ten noorden van de Algarve. In vergelijking met de wijnen uit de noordelijke regio's zijn de wijnen uit dit gebied zachter en in zekere zin zoeter. Hier zijn ook andere, uitheemse druivensoorten zoals de chardonnay en cabernet sauvignon aangeplant.
Ten zuiden van het Spaanse Galicië en grenzend aan de Atlantische Oceaan ligt Minho, met in het noorden de Vinho Verde. Door het zeeklimaat en de enorme hoeveelheid regen die er jaarlijks valt (tweeduizend millimeter), is de Vinho Verde minstens zo groen als Ierland. Iedereen in Minho doet wel iets met druiven, professioneel of voor z'n plezier. Overal kronkelen wijnranken langs pergola' s en dakranden. Hoewel in Nederland Vinho Verde uitsluitend als witte wijn wordt verkocht, is de helft van de Vinho Verde-productie rood!

Wijnwetten
De Portugezen waren tot voor kort zo op hun eigen markt en zelfs op hun eigen regio gericht, dat een wijnwet overbodig leek. Men wist zonder regeltjes precies wat men aan elkaar en aan de wijnen had. Nu de export toeneemt, wordt de behoefte aan voorschriften wel belangrijk. De kwaliteitsaanduiding die in Nederland het meest voorkomt, is de Denominacão de Origem Controlada (DOC). De eisen en voorwaarden die aan een DOC worden gesteld, zijn te vergelijken met die van de Franse Appellation Contrôlée. Regiõ Determinada (RD) is de
oude benaming voor DOC en staat soms nog op het etiket.

Bron: AllerHande 11-2001


Wijngebied Portugal  >>