Frankrijk


Italië


Nederland


Spanje

 

België

Duitsland

Luxembourg

Oostenrijk

Portugal

Zwitserland
 


Druivensoorten


Wijn-weetjes


Gerecht+Wijn


Kaas+Wijn


Restaurants


Overnachtingen


Bezochte wijnboeren


Wijnreisfoto's

 

    Wijncursus

Klik hier voor De wijndruif Klik hier voor De vinificatie Klik hier voor Hoe maak je een topwijn?
 


    Wijnproeven

Als je wijn inschenkt om te proeven, houd dan genoeg ruimte in het glas over, zodat je de wijn goed kunt laten walsen. Een licht draaiende beweging met de hand is voldoende om een draaikokje in het glad te creëren. Snuif zacht en lang, met de neus net iets over de rand van het glas. Neem een flinke slok wijn, zodat alle smaakpapillen met wijn bedekt zijn.

Smaakpapillen

1 -

 zoet

2 -

 zout

3 -

 zuur

4 -

 bitter


Nog meer genieten van de wijn in je glas: als een wijn te warm wordt geserveerd, kan hij log of wee overkomen. Is hij te koud, dan blijven er aroma's verstopt. De serveertemperatuur beïnvloedt zowel de geur als de smaak. Maar wat is de juiste temperatuur? De één drinkt z'n wijn namelijk graag aan de koele kant en de ander heeft 'm liever iets warmer. Ook het moment waarop de wijn geschonken wordt, heeft invloed op hoe warm of koud de wijn mag zijn. Zit de wijn in de buurt van de aanbevolen serveertemperatuur, dan komt hij met al z'n aroma's absoluut tot z'n recht.

Op kamertemperatuur: vaak staat op het rugetiket van een fles wijn 'Serveren op  kamertemperatuur'.  Dit komt nog uit de tijd dat de kamers verwarmd werden met een kachel. In de buurt van de kachel was het behaaglijk en warm, maar op de meeste plekken in het huis was het rond de 16 en 18°C. In onze tijd worden de huizen centraal verwarmd en is 'op kamertemperatuur' een veel te hoge temperatuur voor het drinken van wijn. Rode wijn kun je het beste in een koele kamer op temperatuur laten komen. Is de rode wijn te warm geworden? Een kwartier in de koelkast doet wonderen. Ook in de zomer mag zelfs een rode wijn voor gebruik best even in de koelkast.

Snel op de juiste temperatuur: witte wijn wordt gekoeld geschonken. De serveertemperatuur ligt, afhankelijk van het type wijn, tussen de 5 à 12°C. Wijn koel je niet het snelst, maar wel het makkelijkst in de koelkast. Als je de fles vanuit de kast in de koelkast legt, is de wijn na één à anderhalf uur op zo'n 10°C. Wil je de wijn liever iets kouder serveren, laat hem dan nog minstens een uur liggen. Wijn koel je het snelst in een (koel)emmer met water en ijsblokjes. Water met ijsblokjes geleidt de koude beter dan alleen ijsblokjes. In een kwartier tijd is de temperatuur naar zo'n 12°C gedaald. Ook Rapid Ice is een handig hulpje bij het koelen. Het is een soort ijspakking die je om de fles schuift. Rapid Ice bewaar je als plat pakje in het vriesvak.

Op temperatuur houden: vooral in warme kamers is een goed gekoelde wijn in een mum van tijd te warm. Zet je de fles niet terug in de koelkast, plaats de fles dan in een emmer met water en vijf ijsblokjes. Vijf blokjes zijn voldoende om de wijn koel te houden. Als je hem kouder wilt maken heb je het dubbele aantal blokjes nodig. Om er zeker van te zijn dat witte wijn in het glas niet te snel warm wordt, kun je de glazen voorkoelen. Zet ze een half uur voor gebruik in de koelkast. De temperatuur van de wijn zal in het koude glas nog iets dalen.

 

   Passende uitdrukking voor het karakter van de wijn

Om de smaak van de wijn treffend te beschrijven, worden schilderachtige, welluidende of ook wel technisch aandoende uitdrukkingen gekozen, die men vaak niet direct kan begrijpen. Voor een beter begrip hier een kleine selectie met dienovereenkomstige verklaringen:
Bloemig Vaak dezelfde betekenis als fruitig. Duidt echter meer op bloemengeuren.
Charmant Lichte, zachte smaak. Wordt graag gezegd van Loire-wijnen.
Elegant Een klassieke favoriete uitdrukking voor een wijn, waarvan smaak en aroma met elkaar in evenwicht zijn.
Evenwichtig Alle elementen die deel uitmaken van een goede wijn (zuurgraad, alcohol, smaakstoffen enz.) zijn met elkaar in balans.
Fris Zo moet een jonge witte wijn smaken. Met een portie fruitige zuren, die duiden op een sprankelende jeugd.
Fruitig Deze uitdrukking benoemt de body en de gevarieerdheid van een van goede, rijpe druiven gemaakte wijn. Bij de fruitigheid hoort een klein zoetje.
Gronderig Positieve uitdrukking. Betekent dat de grond van de wijnberg tot uitdrukking komt in het aroma. De Franse uitdrukking hiervoor is "terroir".
Weelderig Wordt gezegd van een mondvullende harmonieuze wijn met een lange afdronk.
 

 

 Rood, roder, roodst


De schillen van blauwe druiven geven kleur aan rode wijn. Na het persen weekt het sap nog een tijd lang op de schillen van de uitgeperste druiven. Wereldwijd zijn er duizenden verschillende druivenrassen. Ieder met een eigen smaak en typische eigenschappen. De dikte en de kleur van de schil verschilt. Dat is de reden dat er verschillende smaaktypen zijn bij rode wijn. Is de schil dun en licht, zoals bijvoorbeeld bij pinot noir, dan levert hij elegante wijnen op. Druiven met een dikke en donkere schil zijn bijvoorbeeld cabernet sauvignon, malbec en syrah. Zij leveren krachtige, donkere wijnen op. Een druif als merlot zit er precies tussenin. Die zorgt dus voor soepele wijnen die toegankelijk zijn.

 

   Klik hier voor Etiketten, wat vertellen ze ?
 

 

Annoncée Wijnprijsvraag


 Frankrijk: de 100 vragenlijst: jaar 1995 - jaar 1996 - jaar 1997

 


   Artikelen over wijn
Vin de Limbourg, door Hilary Akers  >  klik hier

Het mag opeens gezegd: een goed glas is nuttig, door Thieu Vaessen  >  klik hier

Nu moet Russische man nog aan de wijn, door Steven Derix  > klik hier

Rood voor warm weer, door Hilary Akers > klik hier

Langs Georgische wijnproeverijen, door Fleur de Weerd > klik hier

Wijn uit de blender, door Hilary Akers > klik hier

Eigen wijn? Bezin je eerst!, door Matthijs Smits  > klik hier

Goede wijn behoeft geen kurk, door Wouter Klootwijk  > klik hier 
Het mengen van wijnen: de Assemblage, door Nico McGough  > klik hier 
Stimuleer uw reukvermogen, door Noële Ruitenberg > klik hier
Dessertwijnen: drogen, zoeten, rotten en vriezen, door Albert de Jong > klik hier 
Dessertwijnen: terug van weggeweest, door Henk Greve > klik hier
De ene wijn is de andere niet > klik hier
Wijn door de eeuwen heen, door Gerard van Keken > klik hier
Het opvoeden van wijn, door Karine Hoenderdos > klik hier
Wijn als aangenaam medicijn, door I. Stoel, cardioloog > klik hier
Decanteren, hoe en waarom > klik hier
De Kunst van het wijn drinken, door Lucette M. Faber > klik hier
Wijnheiligen, door Robert Leenaers > klik hier
Zo wordt een druif wijn > klik hier
Sensationele vondst van 7000 jaar oude wijn > klik hier
Wijnproeven is geen kunst, door Heinz J. Maahs > klik hier
De wijnwetten van het Oude Rome, door Heinz J. Maahs > klik hier
 

 Terug naar boven